SENICA TÚŽI PO NOVOM CENTRE

08.01.2011 22:01

Centrum mesta by v budúcnosti mohlo dostať novú tvár. Najväčšiu zmenu čaká námestie, na ktoré by sa mali vrátiť ľudia.

SENICA. Na projekte obnovy centra mesta pracoval architekt Pavol Mikulíček. „Nešlo len o námestie ako také, ale projekt zaberá priestor od Lidla až po cintorín," vysvetlil. Mesto by mohlo získať jednotný ráz a charakter. Architekt pritom vychádzal z historického konceptu kríženia českej cesty.

Rátajú aj s pešou zónou

Súčasťou centra mesta by mala byť v budúcnosti pešia zóna. Podľa projektanta to však bude možné až po odklonení dopravy a vytvorení obchvatu. Cieľom architekta pritom bolo vrátiť ľudí späť do centra a na námestie. „Ľudia tam nechodia už len z toho dôvodu, že musia prekonávať rôzne výškové rozdiely," hovorí.

namesti.jpg

Pribudne potôčik

Námestie by malo úplne zmeniť svoj ráz. „Pribudne tu umelý potok, fontány a lavičky," hovorí. Fontány budú kompletne zrekonštruované. „Poháriky pôjdu preč, pretože sú v dezolátnom stave a voda bude vyvierať len z hladiny," vysvetľuje architekt. Takisto nebudú chýbať drevené lavičky v kombinácii s kovom. „Vyvýšený bude jedine kostol, aby bol dominantný," hovorí. V centre námestia tiež nebude chýbať ani znak mesta Senica, ktorý bude zapustený do dlažby a pódium na rôzne podujatia. Pred kostolom tiež vznikne stromová ale aj rôzne oddychové zóny. Myslelo sa pritom aj na cyklistov. Centrom námestia totiž bude prechádzať cyklotrasa.

Projekt námestia však ešte bude musieť prejsť schvaľovacím procesom. Mesto sa totiž s projektom Senica s novým námestím uchádza o grant z Európskej únie. Celkové výdavky na rekonštrukciu centra predstavujú vyše 1,5 milióna eur, pričom rekonštrukcia by mala trvať vyše roka.

web search / vyhľadávanie

contact / kontakt